Sivý vrch 122017

posted in: Príspevky | 0

Sivý vrch – Západné Tatry

Dátum : 2. 12. 2017   /sobota/

Vyrazili sme zo Žiliny 6:30, 2 autá, 5 členov KST Liet. Lúčka a 5 členov KST Dlhé Pole. V Bobroveckej vápenici sme obišli poľský autobus a niekoľko poľských áut, čo nebolo dobré znamenie, ako sa aj potvrdilo.

Na túru sme sa vydali o 8:20 z lomu nad Vápenicou po MZ za mrazu -8°C a hmly, ktorá sa však postupne rozplývala. Na rozcestí MZ a ZZ časť skupiny išla smerom na chatu, my ostatní vzhľadom na prešľapaný chodník sme sa vydali smerom na Babky, kde nás o chvíľu čakala bezoblačná obloha a krásne výhľady. Po krátkom občerstvení na Babkách (borovička+jäger) sme pokračovali na sedlo Predúvratie. Tam sme sa stretli s ďalšími členmi nášho KST (súkromníci z Demänovej), ktorí sa vracali naspäť bez dosiahnutia vrcholu, (nepýtal som sa dám, či bol dosiahnutý v základnom tábore..), údajne pre neschodný terén. Tu sa potvrdili obavy z vápenice, všade okolo bolo počuť poľštinu.

Pomaly sme pokračovali náročným traverzom cez kosodrevinu okolo Ostrej do sedla Priehyba a ďalej hore. Po asi 20 minútach sme už počuli spievajúcich priateľov z KST Stavbár na vrchole a o chvíľu sme boli medzi nimi. Pozvali nás na kapustnicu do chaty, kde sme sa aj pobrali, dúfajúc, že poľskí turisti tam už nebudú. Tam nás však čakalo nemilé prekvapenie, do chaty sa nedalo ani vstúpiť ,čo bola plná tých poliakov, ktorí tam sedeli celý deň požívajúc svoje jedlo a pijatiku, čo na niektorých bolo aj vidno. Neostalo nám nič iné, len pokračovať dole k autu spomínajúc, aké to bývalo príjemné po zostupe z vrchu pojesť a popiť si niečo s priateľmi stavbármi na chate v komornej atmosfére. Zostup potme s čelovkami bol bez problémov. Cesta domov prebehla podľa plánu až na nepochopiteľnú logistickú rošádu  na záver, do Žiliny sme prišli o 19:30.

Zhodnotenie: vydarená akcia s krásnym počasím. Do budúcna by sme mali prehodnotiť termín tak, aby sme nekolidovali s poľskými turistami, ktorých tam bolo ako hadov (cca 70). Tiež sa zamýšľam , kto ich tam pozýva v tomto termíne, naviac keď je zimná uzávera chodníkov. Mám obavu, že niekto z okresu…

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *