Dámska jazda 062021

posted in: Príspevky | 0

20.ročník Dámskej turistiky Veľká Fatra – Kráľova studňa

A je tu znova okrúhly 20.ročník dámskej jazdy . Bolo nás 15 turistiek.

V piatok sme si urobili turistický okruh zo Starých hôr na Majerovu skalu 1283mnm . Cca po 2h. výstupe nás prekvapili prekrásne výhľady a  kvetena.

Na spiatočnej ceste do Tureckej a Starých Hôr sme sa nalodili do áut a náš smer bol Kráľova studňa 1300mnm., ktorá je klenotom Veľkej Fatry.

Išli sme autami lesnou cestou, prekonávajúc na 14 km trase tisíc výškových metrov, tak po čase neskutočného kľučkovania medzi výmoľmi vás chytí zlosť a miestami aj strach z poškodenia vozidla.

Po odbočke z hlavnej cesty za Horným Harmancom to spočiatku vyzerá celkom dobre, lebo ide po asfaltke. Ibaže  vstupom do Zalámanej doliny sa kľukatá cesta mení na „tankodrom“, miestami prerušený krátkymi asfaltovými úsekmi. Človek si kladie otázku, ako tadiaľto môže bezpečne prejsť cyklobus a turbus jazdiaci s turistami na Kráľovu studňu? Je to náročné aj pre cyklistov. Autá sme mali ako z Tour de Sahara.

Helenkin žralok auto skolabovalo, tak ho nechala radšej pri Harmaneckej jaskyni a pre posádku prišiel a odviezol na hotel sympatický fešák, ktorý tu pomáha na hoteli.

Na hoteli sú od nájomcov hotela až po personál a recepciu veľmi milí,ochotní,ústretoví.

S ubytovaním aj so stravou sme boli veľmi spokojné.

Po večeri sme ešte vyšli niektoré nad hotel a pozorovali západ slnka a hviezdy.

V sobotu sme sa rozdelili na skupinky a to 8-členná urobila krásnu túru hrebeňom z Královej studne – Krížna 1574mnm- Frčkov 1585mnm – Ostredok 1595mnm – Suchý vrch 1550 mnm – Ploská 1532mnm – Borišov 1510mnm .

Tam sa občerstvili a potom späť. Cca 8h.

Niektoré sme sa vybrali  hrebeňom až na Suchý vrch a kochali kvetenou a našimi krasnými vrcholkami hôr.

Kvitli horce, prvosienka holá, horčinka horkastá, veternice narcisokveté, žltohlávy, kortúza matthioliho, vstavačovce, sirôtky, a iné. Nádherná jarná kvetena.

Posledný deň v nedeľu sme po raňajkách naložili do áut batožiny a vyrazili pešo z Kráľovej studni po MZ-ČZ na Šturec cca 3h. Medzitým šoférky zviezli autá pomaly ku Harmaneckej jaskyni a prišli pre nás do sedla Šturec a odtial domov.

Posledná zastávka bola na obed v Gitke v Lipovci pri Vrútkach.

Ďakujem všetkým dievčatám turistkám. Bolo vynikajúco.

Janka S

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *