Manínska tiesňava a okolie 05 2022

posted in: Príspevky | 0

Jarný zájazd do Strážovských vrchov, Manín – Klapy, 28 – 29. 5. 2022

Zúčastnilo sa 34 turistov z KST Lietavská Lúčka a Dlhé Pole, s ubytovaním v penzióne Manín Kostolec v bývalej škole kde učil P. Jilemnický.

Ráno sme vyrazili v peknom autobuse smer Manínska tiesňava cez Považskú Teplú. Tiesňava nezostala nič dlžná svojmu pomenovaniu, nakoľko sa ukázala moc tesná pre náš pekný autobus a museli sme z nej cúvať asi 500 m späť. Po porade sme sa otočili a vzali sme to cez Povinu po úzkej ceste kde už žiadna tiesňava nebola a došli sme zdarne až k ubytovaniu.

Nastúpili sme na trasu Penzión Manín – Kostolec, popod Bosmany, kaplnka – NCH – Partizánska jaskyňa – skalné okno – vyhliadka – odbočka na Veľký Manín – vrchol – späť na odbočku – ATC Manínska tiesňava, bufet – Záskalie, krčma, kde sme pokecali s futbalistami z Nitry, ktorí oslavovali prehratý zápas. Túru sme ukončili v penzióne, spolu cca 12 km s prevýšením 520 m hore.

V nedeľu sme sa doviezli na druhú stranu Váhu, do Udiče, odtiaľ veľmi strmým výstupom na Klapy čo nám dalo riadne zabrať, ale so zbytkami rôznych domácich “dopingov” sa to zvládlo… Z vrchu sme zostúpili cez jaskyňu “Dzedova ric” a Považský hrad do Považského podhradia. Spolu cca 7 km, prevýšenie 420 m hore.

Krásny výlet v malebnej jarnej prírode s rozprávkovými výhľadmi na Strážovské a Súľovské vrchy a obidve Malé Fatry…

SB.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *