Cerová vrchovina 09 2022

posted in: Príspevky | 0

V dňoch 15 – 17. 9. 2022 sme uskutočnili zájazd do Cerovej vrchoviny, ktorého sa zúčastnilo 43 účastníkov z KST LL a hostia.

Cerová vrchovina je pozostatok celkom nedávnej sopečnej činnosti pred cca 2 miliónmi rokov so zaujímavými skalnými výtvormi, ktoré vznikli eróznou činnosťou zo sopečných vyvrelín.

Na týchto vyvýšených bazaltových pozostatkoch bolo v stredoveku postavených niekoľko hradov.

V prvý deň sme navštívili hrad Salgó v Maďarsku po miernom blúdení v Salgótariáne, odkiaľ bolo vidieť ďalší hrad Somoška už na Slovensku – pešo asi 15 km.

Druhý deň ďalší sopečný vrchol Hajnáčka, odtiaľ na výhľadový kopec Tilič a hrebeň Pohanský hrad, kde však sme žiadny hrad nenašli a cez sedlo Monica do dediny Šurice, kde sme nenašli zas krčmu, ale zato tam bol ďalší hrad – Soví. Miestny starší občan, riaditeľ školy vo výslužbe nás obdaroval jablkami a hruškami, začo som mu ponúkol pálenky, ktorú ochotne obrátil tvrdiac, že už 30 rokov nepije… Celkovo tiež asi 15 km pešo.

Na záver tretí deň hrady Fiľakovo, zámok Halič a hrad Divín, presuny busom. Ešte záverečné KBŠ a jedlo v motoreste pri Zvolene a presun domov.

Celkom pekný výlet so slušným ubytovaním až na obsluhu… a vydareným počasím.

SB

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *