Výstup pod Suchý trochu inak

posted in: Príspevky | 0

Výstup na chatu pod Suchým cez Domašínsky meander 9.9.2023

Pôvodne plánovaný výlet na august sa podarilo realizovať až v septembri.

Na túru sa z Nezbudskej Lúčky vybralo 14 turistov, no na križovatke pri ohnisku pod Starým hradom, po vypočutí vedúceho túry o jej náročnosti, to päť turistiek vzdalo a pokračovali po značenej ceste.

Ostatní pokračovali po neznačenom “chodníku” okolo Váhu. Je to náročná trasa vedúca miestami okolo rieky, ale väčšinou po skalách ponad rieku, okolo Margity a Besnej. Cestu znepríjemňovali popadané veľké stromy, skalné sute a miestami žihľavové polia, čo ocenili machri v krátkych nohaviciach…

Na konci meandra nás čakal bonus vo forme krátkej ferraty po oceľovom lane ukončenej hrdzavou reťazou. Ďalej už v pohode do osady Jánošíkovo, kde po 4 hodinách končil neznačený chodník a začínal síce už čiastočne značený, ale o to strmší výstup na hrebeň pod chatou.

Tu to vzdali ďalší traja členovia výpravy, ktorí pokračovali po ceste do Lipovca a Vrútok.

Namiesto stratených členov výpravy sa k zostatku v Jánošíkove pripojil čierny pes, ktorý nás verne sprevádzal až na chatu pod Suchým. Opustil nás až potom, čo ho potriasol elektrický ohradník pri chate…

Výstup z Jánošíkova na chatu trval 2,5 hodiny a už bez straty ďalších členov. Po hojnom občerstvení na chate – pivo, poldeci, polievka, štrúdľa, káva, sme v pohode zbehli ku vlaku do Nezbuda, pričom posledné 2 km turisti využili nákladný priestor mojej pikapy, kde som im za odmenu aj prikúril, čomu sa veľmi potešili.

Bol to náročný výlet asi 20 km s prevýšením 900 m v celkovom trvaní cca 9 hodín.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *