Orlické hory 09 2023

posted in: Príspevky | 1

Plánovaný autobusový zájazd Orlické hory v dňoch 14. – 17. 9.2023

Zúčastnilo sa 37 turistov z KST LL a hostia.

Prvý deň sme sa presunuli z LL do obce Potštejn v okrese Rychnov N Knežnou. Po peknej lipovej aleji okolo Divokej Orlice sme vystúpili na hrad nad obcou, kde nás čakala komentovaná prehliadka zrúcaniny peknou pani, pričom niektorých zaujímal viac jej dekolté ako história. Potom sme pokračovali do obce Neratov, ktorá je známa pivovarom a opraveným kostolom, ktorý zničili ruský vojaci v 1945… Po návšteve bistra v pivovare bol presun na ubytovanie v chate “U Rampušáka” v Bartošoviciach – síce tých chát U Rampušáka v okolí bolo viac, ale trafili sme do tej správnej.

Ďalší deň sme vystúpili zo sedla Šerlich a Masarykovej chaty na najvyšší vrch Orlických hôr – Veľká Deštná 1115 mnm, kde je zaujímavá rozhľadňa. Odtiaľ okolo self – bufetu ku Kunštátskej kaplnke a na päť rozcestie, ďalší bufet už s obsluhou a nakoniec do cieľa na parkovisku Medzivršie, kde už našťastie bufet nebol.

Ďalší deň sme absolvovali tématický okruh po opevneniach a bunkroch, ktoré boli vybudované v 30-tych rokoch minulého storočia proti Hitlerovi, nakoniec sa vôbec nepoužili vďaka “Mníchovskej zrade”. Okruh sa začína pri Tvrz Hanička, Anenský vrch, Komáří vrch na rozcestie Medzivrší, odtiaľ opäť na pivo do Neratova.

Posledný deň už len malý okruh okolo chaty – Divoká Orlice, Zemská brána a Pašerácka lávka. Po ceste domov sme ešte navštívili hrad Litice.

Vydarený výlet aj vďaka dobrému počasiu. Ubytovanie a strava (“knedlíková diéta”), turistickej kategórie zodpovedajúce cene.

Dobrý dojem trochu pokazil, najmä nášmu dobrému šoférovi, oškretý bok autobusu spôsobený nezodpovedným protiidúcim autom, ktoré ani nezastavilo…

SB.

Foto od Tibora : https://eu.zonerama.com/TuristikaZA/Album/10409496

 

  1. Vladimír Vitko

    Dodatočne pozdravujeme všetkých účastníkov zájazdu. Podľa fotiek a Stanovho výstižného komentára vidieť, že ste sa mali dobre a veľaa pekného ste videli a zažili. V dobrom vám s Jankou závidíme. My sme sa z rodinných dôvodov nemohli zúčastniť. Veríme, že niekedy nabudúce sa ešte stretneme na nejakej peknej turistickej akcii. Všetkých pozdravujeme a prajeme všetko dobré.
    Vlado Vitko

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *